Ești plătit dacă ,,Gândești?”

Citiți. Citiți tot ce vă pică în mână, nu-i mai ascultați doar pe profesori, citiți orice fără discernământ! Nimic nu e mai important ca lectura acum.[…] De-abia când veți fi câștigat lupta cunoașterii, veți cunoaște să luptați cu adevărat.

 

Când auzisem pentru prima oară scrisoarea lui Chirilă pentru liceeni, țin minte că mi-am downloadat-o și am pus-o pe repeat în playlist. El se adresa unei generații cu un potențial imens care avea cele mai multe uși deschise pe care le întâlnise istoria de-a lungul ei până atunci, dar care în ciuda acestui atu, se rătăcea încet încet. Pentru că evoluția oferă doar câtorva norocoși inteligența, și anume acelora care nu o refuză în schimbul confortului. Iar ei sunt prea puțini. 

 

Aceleiași generații se adresează și,,Gândești?”.

 

Conceptul e unul nou și deocamdată unic în România, principalul scop al întemeietorilor fiind promovarea brută a cititului. La o adică, toți vrem un popor deștept sau cel puțin cu o cultură generală mai vastă. A ști înseamna a schimba. Mă încântă să văd tot mai multe proiecte care susțin această idee, și sincer, cred că mitul conform căruia noua generație n-ar fi deloc bibliofilă e cam eronat. Nu duc lipsă de cunoștințe îndrăgostite de autori pe care nu îi vor întâlni niciodată. Iar dacă oamenii nu citesc în public pentru a li se citi în ochi setea de cultură sau mai nou, snobismul intelectual, nu înseamnă că suntem într-un Fahrenheit 451 gata să exterminăm orice urmă de cerneală din hârtie.

Care-i faza cu Gândești? Ochii mari, devoratori de carte, cred că o să vă surâdă ideea. E locul în care ești plătit să citești! Ați citit de două ori fraza anterioară, nu-i așa? Ei bine, ONG-ul Revo Alpin, susținut de companiile Gefil SA, Revo-PSI și R-Club,  și-a dorit înființarea unui centru de studii unde elevii și studenții (proiectul este adresat doar persoanelor între 16-26 ani) să poată avea acces la un fond de carte și unde să poată învăța și altceva în afara programei școlare si universitare și să fie răsplătiți financiar pentru asta.  Astfel, organizatorii oferă 10 lei pentru fiecare oră dedicată cititului, petrecută în incintă. Bineînțeles, sunt câteva reguli care trebuie musai bifate, cea mai importantă fiind aceea că membrul intră în posesia banilor după ce acumulează 25 de ore pe lună. Și deocamdată doar 30 de norocoși profită de acest privilegiul, însă proiectul este în plină dezvoltare. Cum scopul principal al proiectului nu este efectiv cititul, ci gânditul, între pereții Members’area se petrec multe alte activități în avantajul celor 30 de liceeni :cursuri de business,  organizare de activități outdoor, brainstorming și proiecte viitoare despre care nu se dă din casă. Deocamdată, cea mai important este afacerea tinerilor, Cafeneaua cu IQ. Despre amănunte, site-ul oficial vă stă la dispoziție.

Un paragraf demoralizator de pe comunicatul de presă mi-a atras atenția, mai ales că era de asemenea una dintre principalele cauze ale dezvoltării conceptului: ,,România se numără printre țările cu cea mai mare rată a analfabetismului la nivel european, iar în ultimii ani am văzut cu toții rezultatele examenului de Bacalaureat, așa numitul test al maturității. În spatele ONG-ului există mai multe companii care susțin proiectul și în cadrul cărora am remarcat dificultatea de a recruta oameni pregătiți pentru posturile deschise. Și nu doar că am întâlnit candidați nepregătiți profesional, dar și cu mari lacune în ceea ce privește cultura generală, modul de soluționare a problemelor sau chiar cu o atitudine nepotrivită în cadrul unui interviu. Astfel am încercat să găsim o modalitate de a investi direct în educație și de a susține tinerii care apreciază cu adevărat o carte bună și care știu că în timp beneficiile vor fi pe măsură.”

Deși ideea mi-a atins coarda sensibilă și m-am grăbit spre coada de înscrieri, nu pot să nu mă gândesc și obiectiv la ceea ce se întâmplă de fapt. Pentru că prima oară când am auzit de proiect înțelesesem că ajungem să fim plătiți ca să citim. Mi se parea tragic. Strategii bune mai au și românii…o țin una și bună cu a lor, cât de strâmbă ar fi, până le flutură cineva vreun Grigorescu pe la nas. Dar hai să nu o luăm de bună, nu vreau să o aplicăm și în alte domenii…sau dacă o facem, măcar să le alegem inteligent, eventual după vreo câteva luni de rumegat literatură la Gândești. Sunt a naibii de curioasă cum va evolua conceptul. De fapt, altceva se vrea, iar efectele finale vor fi vizibile pe viitor. Dezvoltare.Susțienere. Experiență. Profesionalism.

 

 Despre noi, potențialii clienți, e de zis că nu avem nimic de pierdut când le trecem pragul. A citi la modul clasic e deja o activitate benefică din orice punct de vedere, darămite să mai și primești bani pentru asta.

Mesajul meu ar fi acela de a bea o cafea la Gândești, cu o carte în mână, spre susținerea faptului că mai există oameni dornici să promoveze cultura. Și să te încarci cu speranța de mai bine. Dacă reușești să devii membru sau alegi să citești în continuare în colțișorul din camera ta, nu contează. Dar citește! Înconjoară-te de cărți, de informații și de oameni cu șanțuri adânci pe creier, pentru că ,,orice carte citiă, orice lecție învățată se vor așeza sub voi și vă vor ridica deasupra celorlalți. Veți domina cu mintea, nu e nimic mai frumos decât asta!”.

Dar poate că filosofia „Gândești?” e alta mult mai profundă. Poate într-o zi vei ieși pe poarta incintei privindu-ți portofelul și vei realiza că toți acei bani pot fi pierduți la fel de repede precum au fost primiți. Și că da, îți pot aduce beneficii nenumărate, dar asta doar dacă ști cum să îi folosești. Apoi, îți vei da seama că banii nu sunt cu desăvârșire ai tăi, că îi poți pune în mâinile  altei persoane fără să mai știe cineva vreodată că au trecut și prin portofelul tău, ei au fost făcuți să vină și să plece. Nu să te definească. Și atunci, vei avea o revelație: valoarea promisă de Gândești nu era ascunsă-n bani, ci în mintea pe care ți-ai șlefuit-o acolo. Ea te poate defini. Inteligența nu o poți împrumuta și nici vinde în rate. Nu va fi a altcuiva. E singura avere pe care trebuia să o strângi de la primul până la ultimul moment al vieții! 

Anunțuri

7 comments on “Ești plătit dacă ,,Gândești?”

 1. Acest proiect „Gândesti?”,scoate în evidenta incultura generatiei „Facebook”,ignoranta tinerilor pentru cunoastere,evolutie,elevare spirituala spre desavârsire. O adevarata tragedie prin care trece Romania condusa de un sistem ignorant si corupt,unde „iubirea de bani”,domina autenticele valori,corupându-le chiar si pe cele existente. În acest context,nu e de mirare starea decadenta în care a alunecat societatea româneasca la toate nivelele si în toate domeniile. Totul se cumpara si se vinde,chiar si sufletele oamenilor ! Saraca tara bogata ! TRIST…

  Apreciat de 1 persoană

 2. sigur ca esti platit daca gandesti… si daca bine gandesti, esti platit si mai bine…
  esti platit cand nu gandesti??? uneori da… dar daca nu gandesti mai adanc… este platit mai bine???
  plata pentru citit… mi se pare ca reflecta degradarea umana…
  poti citi fara sa gandesti?
  imi amintesc de o matusa care lucra ca dactilografa… pe vremuri… scria la masina si vorbea cu mine… fara sa stie ce scrie… ea era platita sa scrie fara sa gandeasca…
  gandirea este calitatea umana care ne defineste, face sa ne deosebim unii de altii…
  deci da…
  sunt platit cand gandesc… chiar daca nu sunt platit cu bani..

  Apreciat de 2 persoane

 3. Spui: „cred că mitul conform căruia noua generație n-ar fi deloc bibliofilă e cam eronat. ”
  Ar mai fi fost necesar un astfel de proiect dacă generația tânără ar fi iubit cărțile?

  Spui despre analfabetismul din țara noastră. Dar te-ai gândit la analfabetismul funcțional? Nu de aici vin eșecurile la bacalaureat? Nu de aici și nemulțumirea angajatorilor?

  Proiectul pare interesant, iar beneficiul sponsorilor poate veni din faptul că, de acolo ar putea să-și aleagă persoane competente în proiectele pe care le desfășoară.

  Apreciat de 1 persoană

  • Într-adevar, se va forma o mini-comunitate in fata careia se vor deschide multe usi pe viitor, nu ma indoiesc de asta. Proiectul nu are ca ultim scop cititul, ci ganditul, cea din urma incluzând-o pe prima. Generația imi pare ca acorda cartilor acelasi interes mediu pe care l-au manifestat si anterioarele. Pe romaneste, unii da, unii ba. Eu personal cunosc mai multi tineri care citesc decat care nu citesc, de unde si verbul ,,cred” din propozitie- parere personala. La interviuri au fost in jur de 200 de adolescenti parca, stiu ca listele de asteptare inca sunt calde. Ciudat insa, de fapt dimpotriva, era de asteptat: s-au prezentat tinerii care deja citesc, incercand sa imbine utilul cu placutul. Vorbeam cu un prieten care ar fi fost tentant sa incerce: ,,M-as duce si eu, imi convine sa iau bani, dar ar trebui sa citesc…”. Nu e usor sa schimbi obiceiurile unui om. Gandesti nu promoveaza cititul in sensul in care face oamenii paraleli cu literatura sa deschida o carte, ci prin faptul ca si-a selectat book addict-ii, si ii sustine pentru a deveni cineva in viata. Organizatorul spunea ca scopul sau va fi indeplinit daca fiecare copil care citeste acum la gandesti, peste cativa ani va avea destul succesc sa sustina la randul lui macar un tanar. Fain, nu? 🙂
   Proiectul are foarte mult potential, dar e la inceput, acum trebuie tras tare pentru a ramane pe picioare. Daca va merge, va prinde sigur, poate deveni ceva chiar huge in timp 😀

   Apreciază

   • Întâi, îți mulțumesc pentru că mi-ai răspuns la comentariu!
    Din păcate (sau poate că nu), am trecut demult de vârsta tinereții. Nu mă mai încadrez în publicul țintă al acestei acțiuni și n-aș putea participa nici măcar la cafeaua oferită de organizatori, căci locuiesc în alt oraș. Mă bucur însă că susții proiectul acesta.
    Normal că s-au prezentat cei care citesc deja, normal că cei care citesc gândesc, iar incitarea cred că este către discuții, de aici apărând beneficiul. Se va discuta despre cărți, dar și despre idei, ori tocmai ideile sunt cele așteptate. Cum se vor valorifica este altă problemă.
    Mi-ai amintit de ceva ce am citit demult, acum 20 de ani sau poate chiar mai mult, despre un japonez, om de afacer, care a angajat un grup de gânditori. Chiar așa le spunea el, gânditori. Erau plătiți cu salariu foarte bun, fără să aibă alceva de făcut decât să se gândească la ceva ce se poate aplica practic. Fără tematică, fără termene limită. A fost întrebat cum își poate permite să le ofere un asemenea salariu, fără să le ceară acțiuni concrete sau termene. Citez din memorie răspunsul lui: „Dacă dintre cei 50 de gânditori, unul singur vine cu o idee deosebită, din care pot scoate un milion de dolari, sigur obțin un profit mare. Dar este imposibil ca, în afara acelei idei deosebite să nu apară și unele mai mărunte, zece, poate cicncisprezece, care să nu-mi aducă și ele ceva bani, așa că de aici îmi permit să le plătesc aceste salarii foarte mari.”

    Nu poți citi fără să gândești. Cred că nu sunt mulți cei care citesc doar cărți polițiste sau romane siropoase de dragoste, spre exemplu. Aceștia urmăresc mai degrabă filme umoristice de prost-gust, care nu-ți spun mai nimic.
    Într-o societate care promovează execuția dispozițiilor fără a gândi asupra lor, a gândi poate fi considerată o tară. Dar, încă mai este nevoie de oameni care gândesc, fie și într-o „castă” de elită.

    Încă o dată, îți mulțumesc!

    Apreciat de 1 persoană

  • Multumesc si eu! Si aveti perfecta dreptate, principalele subiecte sunt constructive, iar o discutie constructiva la varsta membrilor respectivi este mai mult decat binevenita.
   Serios? Nu stiam despre acest proiect, foarte interesant! Si curajos, la fel ca si Gandesti, de altfel. Ma intreb cum s-o fi terminat…
   Cat despre lecturile preferate, ar trebui sa stie fiecare cum sa-si gestioneze prioritatile. Romane de Sandra Brown, in vacanta. Daca tot vrem sa ,,gandim”, trebuie tocit raftul de cultura generala mai intai. ,,Seniorii”, dimpotiva, axati pe domeniul lor, ar trebui sa ia la rand toate cartile de nisa. Eu una chiar am incredere in proiect. Daca se mentine, cred ca va forma 50 de tineri, poate mai mult, care vor fi marcati ulterior, si sunt sigura ca atunci cand se vor ajunge in viata, vor contribui in cel mai frumos mod la dezvoltarea acestei societati. Caci la urma urmei, asa vor fi invatati prin exemplul personal al organizatorului cu care tinerii, pardon pentru cacofonie, s-au imprietenit deja. Pe scurt, e o speranta ca in viitor, mai avem o sansa de afirmare si reparare a ,,gropilor” din sistemul de azi 🙂
   Multumesc din nou pentru comentariu! 🙂

   Apreciază

   • Într-o ordine… dezordonată vine răspunsul meu.
    Nu am găsit nicăieri cacofonia, poate doar o aliterație în „c” care nu prejudiciază prin nimic.

    Acel om de afaceri era deja recunoscut pentru afacerea „gânditorilor”, din care scosese bani frumoși la acel moment.

    Separația lecturilor pe teme și momente este normală și benefică. Dar eu făceam referire la cei care citesc exclusiv tematici ușoare/frivole.

    Fără a avea pretenția deținerii unui adevăr capital, cred că cea mai bună rețetă de lectură este cea care combină utilul cu plăcutul în orice perioadă a vieții. Nu te poți axa numai pe tematica momentului căci, așa cum simți nevoia relaxării la sfârșit de săptămână, la fel se întâmplă și cu lectura, care-ți va solicita momentele sale de… odihnă activă.

    Aș spune că sistemul aduce o întreagă cacofonie, din care nu mai înțelegi ce se dorește. Sau, înțelegi că se dorește o coborâre a nivelului intelectual a acestor generații de tineri, spre a fi mai ușor… manipulabili.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s