Nu există ziua îndrăgostiților |A.M.

Nu-mi vorbi de o zi oarecare ca și cum atunci dragostea ar fi sentimentul suprem. Nu există așa ceva în calendar. Cum nu există, în starea societății de astăzi, măcar întrebarea dacă avem idee ce înseamnă ea cu adevărat, dragoste. La care răspunsul sincer ar fi un ironic și înfundat ,,nici pe departe…”.

Nu există ziua iubirii. Ea e sărbătorită mult prea superficial ca să-și merite titlul, uneori pe măsura iubirii acelor oameni, una la fel de superficială. Câteodată, dragostea adevărată la care speră mulți se găsește în cele mai neașteptate locuri, nimeni nu le-ar bănui. Și câteodată, fix de ziua ,,îndrăgostiților” doare mai tare ideea că ea, iubirea, e mult prea neumană pentru a fi înțeleasă de gloată. Și asta devine frustrant. Sunt cei care ar transforma ziua asta  într-un suprem toast pentru Eros. Dar firește, asta nu se va întâmpla niciodată. Ei nu vor accepta ca un calendar să le dicteze sentimentele. O vor face zilnic, spontan sau în acea dată specială a primului sărut.

Cu foarte multă moderare, voi spune numai că este de-a dreptul fals și ofensator, ilogic, ca cineva care crede că iubește și are un trandafir în mână să poată concepe prejudecăți și să le arunce în câmpul iubirii. Într-adevăr, intră în condiția noastră de oameni. Dar tot numai cu scârbă o pot privi. Oare această zi, de subliniat mondială, e doar a unora? Basmic vorbind, aș fi văzut-o ca pe acel moment din an când dragostea e liberă să se dezlănțuie. Să îi zici că o iubești dacă n-ai avut curaj până acum. Să-l săruți spontan ca să îl faci să zâmbească. Să te uiți la oameni pe drum care se țin de mână și să observi cât de diferiți sunt, iar asta să îți placă și mai mult la ei! Cu alte cuvinte, sentimentul ăsta, așa sublim în ciuda mediatizării, să poată îndoii barele între care noi înșine l-am închis.

E ușor să vezi frumosul la lumina zilei. E ușor s-o vezi cu o floare, e ușor să-i vezi ținându-se de mână sau luând cina romantic, e ușor să îi cataloghezi pe bătrânii care merg la braț ca fiind un cuplu reușit și un vis pentru propria viață. E ușor să îi vezi pe drum cum sar în brațele celuilalt. E ușor pentru că intră în tipare. E ziua lor. Doar a lor. Nu și a celorlalți.

Nu e ziua ochilor care se privesc lung, înlăcrimat printr-un ecran toxic fiindcă mii de kilometrii îi despart. Nu e ziua celor care iubesc cu toată ființa pe cine ,,nu trebuie” și din colțuri diferite ale unei camere îmbâcsite de lume își trimit ocheade triste cu ,,te iubesc”. Ei nu pot merge de mână nici azi. Ei nu pot să-și strige dragostea. E o zi ca oricare alta. De parcă ar fi de vină că s-au îndrăgostit.  Vorba Isoldei:,,De ce mi se pare așa greșit că te iubesc?”. Sunt acele idile ca și a lor, care ,,pot distruge un regat”. Mai sunt și cei a căror dragoste n-a primit încă această titulatură din partea oamenilor care nu știu s-o definească, s-o înțeleagă. Nici ziua lor nu e. Privirile obișnuite i-ar urmări iar peste tot, căci nici azi nu se renunță la ele. El e străin, ea are altă religie, el are altă etnie, ea are alt statut social, el e prea prea mare, fiecare s-ar potrivi mai bine cu nu știu cine. Sunt cei a căror locuri de întâlnire sunt parcările suburbane, cotloanele la care nu s-ar fi gândit, dealurile și orice loc unde pot evada puțin.  Și astea sunt și azi. Nu-s altele, nu e nicio diferență.

 

Nu există ziua îndrăgostiților. Poate se va crea în viitor, când vom înțelege ce e dragostea.  Dar până acolo, e doar un moft, un kitch social în care prost gustul și ilogicul sunt pe același taler al balanței.

Anunțuri

4 comments on “Nu există ziua îndrăgostiților |A.M.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s